Élelmiszer vállalkozása indításához rengeteg követelménynek kell megfelelnie. Az egyik a vállalkozására szabott HACCP rendszer kiépítése és a hozzá kapcsolódó dokumentáció elkészítése.
- Vállaljuk, hogy elkészítjük az Ön egyedi HACCP kézikönyvét.
- Segítünk a rendszer működtetésében és a dolgozók képzésében.
- A helyszíni bejárás során igény esetén javaslatokat teszünk a működtetési és üzlet-kialakítási hibák kijavítására.
- Segítünk eligazodni az engedélyeztetés útvesztőjében.
Önnek HACCP rendszerre van szüksége, ha az alábbi üzletek valamelyikét szeretné üzemeltetni:
- Kocsma, bár, pub, söröző, borozó
- Zöldséges.
- Vegyeskereskedés, ABC, élelmiszer nagykereskedelem.
- Cukrászda, fagyizó.
- Étterem, büfé.
- Pékség és pék mintabolt.
- Közétkeztetés, tálalókonyha.
- Foodtruck.
- Élelmiszer előállító üzem.
A HACCP kézikönyv tartalmazza:
- Az üzlet és az üzemeltető adatait.
- A tevékenységi kört.
- Termékkört.
- A forgalmazott és/vagy készített termékek leírását.
- Helyszínrajzot, anyag- és személyforgalmi vázrajzot.
- A termékkörökhöz tartozó folyamatábrákat.
- Élelmiszerbiztonsági veszélyelemzést.
- A kézikönyv melléklete tartalmazza a rendszer működtetéséhez szükséges terveket, naplókat és munkautasításokat.
Önnek a rendszer felülvizsgálatra van szüksége amennyiben,
- meglévő üzlethelyiséget/vállalkozást vett át új üzemeltetőként,
- új technológiát vezetett be,
- az üzleti tevékenysége új termékkörrel bővült,
- alaprajzot érintő átalakítás esetén.
Kötelező a HACCP-rendszer?
Igen. A 852/2004/EK rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről jogszabályok előírják a HACCP rendszerek kialakítását, üzemeltetését.