Étterem nyitás: milyen végzettség kell?
Sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy étterem nyitás esetén milyen végzettséggel kell rendelkezni. Kell-e a tulajdonosnak szakirányú végzettség? Kell -e a csapatba valakinek? Elég -e műszakonként egy szakképzett fő? Vagy minden konyhában dolgozó személynek szükséges a végzettség? Mi a helyzet a cukrászdákkal? A felszolgáló személyzetre milyen előírások vonatkoznak? Melyik hatóság ellenőrizheti a kulcsszemélyek végzettségét?
Kell-e az étteremtulajdonosnak szakirányú végzettség?
Általában az étterem tulajdonosnak nincsen vendéglátóipari végzettsége, de erre nincs is szükség, mert a munkatársai szakképzettsége biztosítja számára a jogszabályi kereteknek megfelelő működést.
Fontos, hogy nemcsak a vendéglátó termékek előállítása, hanem az értékesítése is szakképesítéshez kötött. Azonban, nem szükséges minden dolgozónak szakirányú végzettséggel rendelkeznie, aki az üzletben dolgozik, elegendő, ha a teljes nyitvatartási idő alatt minimum egy dolgozó birtokában van ezeknek az ismereteknek.
A büfétermékek esetében a szabályozás nem ír elő végzettséget. A 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítőire és forgalmazóira nem vonatkozik a szabályozás.
Melyik szakhatóság ellenőrizheti, hogy megfelel-e a végzettség?
A járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály képviselői az ellenőrzések során elkérhetik a végzettséget igazoló bizonyítványok másolatát. Ezenkívül, ha a cég tevékenységi körében olyat tevékenységek szerepelnek, ami jogszabályban meghatározott végzettséghez kötött, akkor az önkormányzat (jegyzői hivatal) adategyeztetést kezdeményezhet, ahol be kell mutatni a bizonyítványokat.
Milyen végzettséggel rendelkezzen az staff?
A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet összefoglalja, hogy mely képesítések felelnek meg egy vendéglátóegység működtetéséhez.
Tehát ez azt jelenti, hogy társas vállalkozások (nem önálló tevékenység) esetén a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosíthatja. Például egy étteremben, a konyhán dolgozhat kisegítő munkatárs, akinek nincs vendéglátói végzettsége, de az ő feladatát egy szakács végzettségű munakvállaló felügyeli. Egyéni vállalkozás (önálló tevékenység) esetében viszont az egyéni vállalkozónak a tevékenység ellátáshoz kapcsolodó szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel kell rendelkeznie (kivéve, ha van olyan alkalmazottja, aki rendelkezik a szükséges végzettséggel és az ő foglalkoztatása megfelel a jogszabályi előírásoknak.)
A fenti tevékenységek esetén a rendelet meghatározza: „az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek”. Tehát a csapatodat ennek megfelelően kell összeállítanod, hogy vendéglátóegységed a jogszabályoknak megfelelően működhessen.
Ha étterem nyitással kapcsolatos problémád van vagy HACCP-re van szükséged, keress bátran.