Vendéglátó egység nyitásakor és egyéb üzlet nyitásakor is fontos lépés az önkormányzati bejelentés. Milyen nyomtatványt kell kitölteni? Milyen felületen kell feltölteni? Kit kell keresni az önkormányzatoknál? Milyen adatokat kell szolgáltatni? Ebben a cikkben próbálunk segíteni, hogy olajozottan történjen az üzletnyitás. …
Étterem nyitás: milyen végzettség kell?
Sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy étterem nyitás esetén milyen végzettséggel kell rendelkezni. Kell-e a tulajdonosnak szakirányú végzettség? Kell -e a csapatba valakinek? Elég -e műszakonként egy szakképzett fő? Vagy minden konyhában dolgozó személynek szükséges a végzettség? Mi a helyzet …
Szakképesítés: szükség van-e rá az étterem nyitásához?
Úgy tapasztalom, hogy a 2021-es év szakképesítést érintő változtatásai elég nagy kavarodást okoztak és a mai napig (2021.01.29.) ellentmondásos információk találhatók a neten. Hogy pontos választ tudjunk adni a szakképesítés kérdéseit illetően, először is meg kell különböztetnünk az önálló tevékenységet …
2021. július 1. től megszűnik a külön engedély
Mennyivel lesz egyszerűbb az engedélyeztetés? Lesz-e külön engedély? Hogyan módosul az étterem nyitáshoz kapcsolódó hivatalos ügyintézés? Melyik hatóságnál kell intézni a vendéglátó egység nyitását? Mindenre fény derül. A 20/2021. (V. 17.) AM rendelet 20.§-a szerint 2021. július 1-jétől hatályát veszti az élelmiszerek …
Sous Vide, élelmiszer-biztonság és HACCP
Sous Vide és a HACCP rendszer A főzés lehet művészet, de mint bárki, aki kereskedelmi konyhát üzemeltet, elmondhatja, ez is tudomány. A technológia a modern, professzionális konyha szerves részévé vált, a modern technikák és adalékanyagok révén mind az eddigieknél is szükségszerűbbé …
A NÉBIH türelmi időt ad a műanyaggal kombinált bambusztermékek kereskedelemből való kivonására
Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó bambusztermékek forgalmazása 2021. január 20, szerda A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező bambusztermékek forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz alapanyagok együttes …
Két halbolt ellenőrzése során több mint 70 kg haltermék árusítását tiltotta meg a Nébih ÁHSZ. Védett halfaj forgalmazása és fogási tanúsítvány hiánya miatt.
Egy mohácsi és egy paksi halbolt ellenőrzése során több mint 10 kg kecsege és további 60 kg ponty, süllő és márna fagyasztott haltermék forgalomba hozatalát tiltották meg a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) halőrei. Az intézkedésekre a termékek ismeretlen eredete …
Tejtermékeket vont ki a forgalomból a NÉBIH
Egy Vas megyei tejtermékeket előállító üzem ellenőrzésekor, valamint az élelmiszer-minták laborvizsgálataiból számos szabálytalanságra fény derült. A tejben hozzáadott vizet, a tejfölnél és sajtoknál pálmaolajat Találtak a NÉBIH szakemberei. Több élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jogsértésre derült fény abban a Vas megyei tejtermékeket …
Allergén élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP
Az élelmiszerbiztonsági veszélyeknek nevezzük azokat a rizikó faktorokat, amelyek az élelmiszer elfogyasztásakor valamilyen egészségügyi problémát okozhatnak a fogyasztónál. Ezeknek a kockázatoknak négy fő forrása lehet: biológiai, kémiai, fizikai és allergén. Az egyes kockázatok lényegének megértése csökkentheti az élelmiszer által terjesztett betegségek …
Fizikai élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP
Fizikai élelmiszerbiztonsági veszély A fizikai veszélyek olyan idegen tárgyak, amelyek megtalálhatók az élelmiszerekben. Vagy természetes úton találhatók meg az adott termékben, például a gyümölcs szárában, vagy általában nem az élelmiszer részei, mint a haj vagy a műanyag. A természetellenes fizikai veszélyek általában …