Szakképesítés: szükség van-e rá az étterem nyitásához?

Szakképesítés: szükség van-e rá az étterem nyitásához?

Úgy tapasztalom, hogy a 2021-es év szakképesítést érintő változtatásai elég nagy kavarodást okoztak és a mai napig (2021.01.29.) ellentmondásos információk találhatók a neten.

Éttermi konyha személyzet akcióban stock fotó

Hogy pontos választ tudjunk adni a szakképesítés kérdéseit illetően, először is meg kell különböztetnünk az önálló tevékenységet és a nem önálló tevékenységet. Ezt azért fontos tisztázni, mert a kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges szakképesítésekről szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet ezekkel a fogalmakkal dolgozik. Az esetek túlnyomó többségében a önálló tevékenységet végző személy megegyezik a munkáltatóval, a nem önálló tevékenységet végző pedig a munkavállalóval.

Az Információs és Technológiai Minisztérium 2021. szeptember 1. től hatályos rendeletében azt tervezte, hogy az új szabályozás értelmében minden hideg és meleg ételt előállító személynek rendelkeznie kell szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus végzettségek valamelyikével még abban az esetben is, ha a munkát végző személy nem önálló tevékenységként végzi a feladatot. Az ezt megelőző időszakban az étteremben műszakonként elég volt egy szakképzett személy , aki a többiek munkáját irányította.

A rendelkezés csak rövid ideig volt hatályos, ugyanis a vendéglátóipari szakmai szervezetek nyomásának hatására az Információs és Technológiai Minisztérium 2021.10.13.án módosította a rendeletet. Ezzel a módosítással visszatértünk az eredeti állapothoz, vagyis NEM KELL MINDEN ÉTTERMI DOLGOZÓNAK SZAKKÉPESÍTÉS. A büfé termékeket pedig soha nem is érintette.

Tehát ugyanott vagyunk, ahol 2021 augusztusában, akkor meg minek kell erről bejegyzést írni? Haladjuk tovább! Minek erre időt fecsérelni?

Ahogy a bevezetőben is írtam, sajnos ez a rövid időszak is elég volt ahhoz, hogy a netre felkerüljenek ezek az információk és mivel az internet nem felejt, azóta is megtalálhatók frissítés nélkül, akár hivatalos szakmai oldalakon, sokakat megtévesztve.

Étterem nyitáshoz és üzemeltetéshez továbbra is szükség van legalább egy szakképesítéssel rendelkező dolgozónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*