2021. július 1. től megszűnik a külön engedély

2021. július 1. től megszűnik a külön engedély

Mennyivel lesz egyszerűbb az engedélyeztetés? Lesz-e külön engedély? Hogyan módosul az étterem nyitáshoz kapcsolódó hivatalos ügyintézés? Melyik hatóságnál kell intézni a vendéglátó egység nyitását? Mindenre fény derül.

20/2021. (V. 17.) AM rendelet 20.§-a szerint 2021. július 1-jétől hatályát veszti az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet. Ez annyit jelent , hogy megszűnik a külön engedély.

Hogyan alakul az ügymenet 2021.július 1. től?

2021. július 1. től elegendő a telephely szerinti illetékes önkormányzatnál, a jegyzőnek tett bejelentés. További teendőnk nincs, ugyanis ezután a jegyző nyilvántartásba veszi az egységet és bejelentés másolatát elektronikusan megküldi az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok természetesen a jövőben is bármikor, előzetes bejelentés nélkül tarthatnak ellenőrzést az egységekben, hogy megvizsgálják, teljesülnek-e az adott tevékenységre vonatkozó feltételek.

Az étterem nyitási ügymenetet meglehetősen leegyszerűsítették, megkönnyítve ezzel az induló egységek dolgát, de a nyilvántartásba vételtől számított 30 napon belül az élelmiszerlánc-felügyelet szakemberei ellenőrizni fogják, hogy az egység kialakítása a szabályoknak megfelelően történt-e.

Ezentúl is fontos lesz, a helyiségek megfelelő száma, hogy a helyiségek egymáshoz való kapcsolata igazodjon a technológiához, a higiéniai feltételek megléte és a HACCP rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*