Két halbolt ellenőrzése során több mint 70 kg haltermék árusítását tiltotta meg a Nébih ÁHSZ. Védett halfaj forgalmazása és fogási tanúsítvány hiánya miatt.

Egy mohácsi és egy paksi halbolt ellenőrzése során több mint 10 kg kecsege és további 60 kg ponty, süllő és márna fagyasztott haltermék forgalomba hozatalát tiltották meg a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) halőrei. Az intézkedésekre a termékek ismeretlen eredete miatt volt szükség, közölte a NÉBIH.

Halbolt, származási igazolás, fogási tanúsítvány

Egy mohácsi és egy paksi halboltban tartottak ellenőrzést e hét elején a Nébih ÁHSZ halőrei. Az üzletekben fellelt 36 db, több mint 10 kg összsúlyú, csomagolt, fagyasztott kecsege jelölésén halászati területként a Duna, halászati módként a kisszerszámos halászat szerepelt. Ezt azonban a halak származásának igazolásaként bemutatott dokumentumok nem támasztották alá és a halakat fogási tanúsítvány sem kísérte. Az ellenőrök számára amiatt is vált gyanússá a dunai címkézésű halak árusítása, mivel a kecsege őshonos, nem fogható, fogási tilalommal védett halfajunk. A két halbolt ellenőrzésekor további 60 kg fagyasztott ponty, süllő és márna hal forgalomba hozatalát is megtiltották a szakemberek. Ezeknek a halaknak az eredetét ugyanis nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

halak1.jpg (1280×1800) | History of science, Fish, History

Természetes vizekből kifogott halak forgalmazása halboltban

Fontos tudni, hogy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületről (például az olyan természetes vizekről, mint a Duna és a Tisza) származó hal, haltermék, vagy más hasznos víziállat kereskedelmi forgalomba csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet. A fogási tanúsítvány haltételek esetében jelölési dokumentációnak minősül, amelyen fel kell tüntetni a fogási vízterület nevét. Eredeti példányát a halgazdálkodási hatóság a forgalmazás bármely szakaszában ellenőrizheti. Amennyiben a fogási tanúsítvány hiányzik, az igazolatlan eredetű halat, halterméket elkobozza és megsemmisítteti. 

Az ellenőrzött két üzlet tulajdonosával szemben igazolatlan eredetű hal forgalmazása tárgyában eljárást indít a Nébih. Esetenként akár 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő halvédelmi bírság kiszabására is sor kerülhet.

Természetes vízi halállományunk nemzeti kincs, így a hal és élőhelyének megőrzése közös feladatunk. A Nébih kéri a lakosságot, ha horgászattal, halászattal, halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

Amennyiben önnek gondot okoz eligazodni az élelmiszerbiztonsági rendeletek és jogszabályok útvesztőjében, nyugodtan keressen minket, mi segítünk. Vállajuk HACCP rendszer kialakítását, halbolt engedélyeztetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük