Kémiai élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP
A kémiai veszélyeket az élelmiszerekben természetesen megtalálható vagy a feldolgozás során akaratlanul hozzáadott káros anyagok jelenléte határozza meg. Egyes kémiai veszélyek közé tartoznak a természetben előforduló vegyi anyagok, mint például a mikotoxinok, a szándékosan hozzáadott vegyi anyagok, köztük a tartósítószer-nátrium-nitrát, és a nem szándékosan hozzáadott vegyi anyagok, például a peszticidek és mosogató szerek. Kémiai élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP.
Példák kémiai veszélyekre
Kémiai veszély | Példák |
Mikotoxinok | A mikotoxinok olyan vegyületek, melyeket különböző penészgombák termelnek és elfogyasztásuk mérgezést okoz embereknél és állatoknál. Pl.: Gabonamagvak felületén, penészes takarmányt fogyasztó állatok tejében és abból készített sajtokban. |
Természetes toxinok | Olyan vegyületek, amelyeket növények állítanak elő bizonyos körülmények között. |
Tengeri eredetű biotoxinok | A halakban és a kagylókban felhalmozódott, algák által termelt méreganyag. A halak esetében a májában és fejben halmozódik fel. |
Környezetszennyező anyagok | Véletlenül vagy szándékosan kerül a környezetbe. Általában ipari felhasználásra gyártják. Pl.: Nem megfelelően tárolt elektronikai hulladékból kioldódó nehézfémek. Pb, Cb |
Élelmiszer-adalékok | Az élelmiszergyártásban csak a hatóság által engedélyezett adalékanyagot szabad felhasználni. Amennyiben ezt rendeltetésszerűen használják, akkor ez nem jelent egészségügyi kockázatot. Pl: Nátrium-nitrit, kálium -nitrit |
Feldolgozás által kiváltott vegyi anyagok | A feldolgozás során bizonyos élelmiszerekben nemkívánatos vegyi anyagok képződhetnek. Pl .: Magas keményítőtartalmú élelmiszerek sütésekor PAH anyagok és akrilamid képződnek. Kenyér, sültkrumpli |
Peszticidek / Mezőgazdasági termékek | Kártevők elleni védekezésre, megsemmisítésére vagy a kártevők hatásainak enyhítésére használják. Főleg a várakozási idők be nem tartásakor jelent kockázatot, ugyanis a felszívódó szereket csak bizonyos idő elteltével bomlanak le. Pl.: alkilfoszfátok |
Állatgyógyászati maradványok | Hús és tejtermelő gazdaságokban használhatják az állat betegségeinek kezelésére és / vagy megelőzésére. Pl.: hormonok , antibiotikumok |
Kémiai veszélyek megelőzése
A biológiai veszélyek megelőzéséhez hasonlóan a megfelelő tisztítási eljárások és a higiénés követelmények a legjobb módszerek a megelőzésre. Az alkalmazottak szigorú irányelvek betartására való képzése elengedhetetlen a kémiai veszély megelőzéséhez. Ezenkívül a vegyi anyagok használatának korlátozása a biztonságosnak elismertekre , valamint annak biztosítása, hogy a vegyi anyagokat az élelmiszerektől elkülönített területeken tárolják.
A HACCP jelentősége az élelmiszerbiztonsági veszélyek semlegesítésében
Magyarországon a 2004-ben bevezetett HACCP az élelmiszer-biztonsági módszertant tudományos alapra helyezte , szemben a hagyományos érzékszervi ellenőrzéssel. A HACCP alapelvei biztosítják a biológiai, kémiai és fizikai veszélyek elemzését az ellátási lánc mentén. Ez megakadályozza a fertőzéseket, mielőtt azok bekövetkeznének, ahelyett, hogy reagálnának rájuk.