Kémiai élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP

Kémiai élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP

A kémiai veszélyeket az élelmiszerekben természetesen megtalálható vagy a feldolgozás során akaratlanul hozzáadott káros anyagok jelenléte határozza meg. Egyes kémiai veszélyek közé tartoznak a természetben előforduló vegyi anyagok, mint például a mikotoxinok, a szándékosan hozzáadott vegyi anyagok, köztük a tartósítószer-nátrium-nitrát, és a nem szándékosan hozzáadott vegyi anyagok, például a peszticidek és mosogató szerek. Kémiai élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP.

brown wheat field during daytime

Példák kémiai veszélyekre

Kémiai veszélyPéldák
MikotoxinokA mikotoxinok olyan vegyületek, melyeket különböző penészgombák termelnek és elfogyasztásuk mérgezést okoz embereknél és állatoknál. 
Pl.: Gabonamagvak felületén, penészes takarmányt fogyasztó állatok tejében és abból készített sajtokban.
Természetes toxinokOlyan vegyületek, amelyeket növények állítanak elő bizonyos körülmények között.
Tengeri eredetű biotoxinokA halakban és a kagylókban felhalmozódott, algák által termelt méreganyag. A halak esetében a májában és fejben halmozódik fel.
Környezetszennyező anyagokVéletlenül vagy szándékosan kerül a környezetbe. Általában ipari felhasználásra gyártják.
Pl.: Nem megfelelően tárolt elektronikai hulladékból kioldódó nehézfémek. Pb, Cb
Élelmiszer-adalékokAz élelmiszergyártásban csak a hatóság által engedélyezett adalékanyagot szabad felhasználni. Amennyiben ezt rendeltetésszerűen használják, akkor ez nem jelent egészségügyi kockázatot.
Pl: Nátrium-nitrit, kálium -nitrit
Feldolgozás által kiváltott vegyi anyagokA feldolgozás során bizonyos élelmiszerekben nemkívánatos vegyi anyagok képződhetnek.
Pl .: Magas keményítőtartalmú élelmiszerek sütésekor PAH anyagok és akrilamid képződnek. Kenyér, sültkrumpli
Peszticidek / Mezőgazdasági termékekKártevők elleni védekezésre, megsemmisítésére vagy a kártevők hatásainak enyhítésére használják. Főleg a várakozási idők be nem tartásakor jelent kockázatot, ugyanis a felszívódó szereket csak bizonyos idő elteltével bomlanak le.
Pl.: alkilfoszfátok
Állatgyógyászati ​​maradványokHús és tejtermelő gazdaságokban használhatják az állat betegségeinek kezelésére és / vagy megelőzésére.
Pl.: hormonok , antibiotikumok
Élelmiszerbiztonsági veszély és a HACCP
white and red mushroom

Kémiai veszélyek megelőzése

A biológiai veszélyek megelőzéséhez hasonlóan a megfelelő tisztítási eljárások és a higiénés követelmények a legjobb módszerek a megelőzésre. Az alkalmazottak szigorú irányelvek betartására való képzése elengedhetetlen a kémiai veszély megelőzéséhez. Ezenkívül a vegyi anyagok használatának korlátozása a biztonságosnak elismertekre , valamint annak biztosítása, hogy a vegyi anyagokat az élelmiszerektől elkülönített területeken tárolják.

A HACCP jelentősége az élelmiszerbiztonsági veszélyek semlegesítésében

Magyarországon a 2004-ben bevezetett HACCP az élelmiszer-biztonsági módszertant tudományos alapra helyezte , szemben a hagyományos érzékszervi ellenőrzéssel. A HACCP alapelvei biztosítják a biológiai, kémiai és fizikai veszélyek elemzését az ellátási lánc mentén. Ez megakadályozza a fertőzéseket, mielőtt azok bekövetkeznének, ahelyett, hogy reagálnának rájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*