Szeletelt bacon szalonnát vont ki a forgalomból az Auchan listeria fertőzés miatt

Szeletelt bacon szalonnát vont ki a forgalomból az Auchan listeria fertőzés miatt

A visszahívás a 100 grammos kiszerelésű, 2021. január 31-i minőségmegőrzési idejű termékeket érinti, melyben Listeria monocytogenes-t mutattak ki.

Auchan Tuti Tipp szeletelt bacon szalonna

Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt kezdeményezte az Auchan Kft. a Tuti Tipp szeletelt bacon szalonna elnevezésű termék forgalomból visszahívását – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-t.

brown and white abstract painting

Visszahívás listeria miatt

A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a szalonnát alapos hőkezelés nélkül senki ne fogyassza el. A közlemény szerint ha a vásárlók a visszavitel mellett döntenek, az Auchan blokk hiányában is visszatéríti annak teljes vételárát.

Listeria Monocitogenes

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A hűtő hőmérsékletén is el tud szaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész élelmiszerek, a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek, a lágysajtok, a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények, a nyers halak, a füstölt lazac, fagyasztott zöldségek, a nyers zöldségből készült saláták.

A listeriosis tünetei

A listeriosis klinikai jellemzői a páciens egészségi állapotától függ.Idősebb felnőtteknél és immunhiányos betegségben szenvedőknél a leggyakoribb klinikai megjelenés az invazív fertőzések, mint például a szepszis, az agyhártyagyulladás és a meningoencefalitisz. A fertőzött emberek gócfertőzéseket is tapasztalhatnak, beleértve a szeptikus ízületi gyulladást, az osteomyelitist, a protézis fertőzéseket, valamint a mellkas és a has belsejében, illetve a bőr és a szem fertőzését. Ritkábban az egyébként egészséges fiataloknál invazív listeriosis is kialakulhat.

A terhesség alatti listeriosis általában viszonylag enyhe, „influenzaszerű” betegség. Néhány Listeria fertőzésben szenvedő terhes nőnek nincsenek tünetei. Bár az anya súlyos betegségei ritkák, a terhesség alatti fertőzés vetélést, halva születést, koraszülést és szepszist vagy agyhártyagyulladást eredményezhet az újszülöttnél.

  • Néhány listeriosisos újszülöttnél a granulomatosis infantiseptica alakul ki, amely súlyos rendellenesség a belső szerveket és a bőrt érinti.
  • Az újszülöttek listeriosisát korai (a születéstől számított 6 napon belül) vagy késői (7–28 nappal a születés után) kategóriába sorolják.
    • A korán kezdődő újszülött listeriosis általában transzplacentális eredetű.
    • A későn megjelenő listeriosis forrásai kevésbé egyértelműek; lehetnek szülés közbeni vagy kórházi expozíció.

A normál immunrendszerrel rendelkező embereknél ritkán alakul ki invazív fertőzés. Ugyanakkor önkorlátozott akut lázas gasztroenteritist tapasztalhatnak a nagy dózisú Listeria fertőzést követően. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*