Szalmonellás terméket hív vissza az Auchan

Szalmonellás terméket hív vissza az Auchan

Szalmonella fertőzés miatt saját márkás terméket hív vissza az Auchan

Az Auchan Magyarország Kft. szalmonella szennyezettség miatt visszahívja az 1000 grammos kiszerelésű, saját márkás trappista sajttal töltött csirkemell terméket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az Auchan arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a terméket, hanem vigyék azt vissza a vásárlás helyére. A kifogásolt élelmiszer teljes árát blokk nélkül is visszatérítik a vevőszolgálaton. A közlemény szerint a Natural Meat Kft. által gyártott, 2021. július 13-ig fogyasztható termékek tételazonosítója L: 195/1/09.

Összehasonlítás a fagyasztott termékek listeria szabályzásával

Már csak az a kérdés el tudunk-e képzelni olyan fogyasztót, aki sütés nélkül szerette volna fogyasztani a kedvenc sajttal töltött csirkemellét. Ugyanis ebben az esetben tényleg elképzelhető, hogy élelmiszerbiztonsági veszélyeket rejt a szóban forgó termék. Persze a szabály az szabály és ez egyértelműen előírja, hogy 25 g -os termékmintában egyáltalán ne lehessen kimutatni szalmonellát.

Ugyanakkor a 2018-as listériával fertőzött fagyasztott zöldségek ügyében nem volt ennyire egyértelmű a kommunikáció. Pedig ebben az esetben 9 halálos kimenetelű fertőzés is történt. Igaz, a listeriával szennyeződött termékeket is visszahívták, de az esettel kapcsolatos közlések központi eleme volt, hogy a gyártó nem hibázott, ellenben a fogyasztók igen, ugyanis nem rendeltetés szerűen használták fel a terméket. Pedig egy 75 C° -on, 2,5 percig végzett hőkezeléssel megelőzhető lett volna a betegség. A szalmonella inaktiválása nagyságrendileg nem tér el ettől az értéktől. Persze mindkét esetben meg kell jegyezni, hogy a hőkezelés idő-hőmérséklet értékei nagymértékben függnek a közeg és az étel fizikai és kémiai jellemzőitől, úgymint vízaktivitás, pH érték, zsírtartalom, hőközlő közeg. Nem beszélve arról, hogy a szalmonella szerotípusok között is nagy különbség lehet a hőpusztulási görbék jellegében.

A listeria ugyanakkor cseppet sem veszélytelenebb a szalmonellánál. A legsúlyosabb és legtöbb halálos áldozattal járó élelmiszerfertőzések okozója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*