Listeria kockázat fagyasztott zöldségekben

Listeria kockázat fagyasztott zöldségekben

Az EFSA ( Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) megvizsgálta az előfőzött, mélyhűtött zöldségek Listeria fertőzésekből adódó közegészségügyi kockázatait. Hogyan lehet beépíteni a cikkükben megjelent ajánlásokat a HACCP rendszerbe?

Az élelmiszer-ipari vállalatok gyakran blansírozzák a zöldségeket, mielőtt lefagyasztanák, mert ez inaktiválja az enzimeket, amelyek az íz, szín és textúra elvesztését okozhatják. Ez a lépés valószínűleg minden gyártó HACCP-rendszerében Kritikus Szabályozási Pont. Tanulmányukban megállapították, hogy az előfőzött és mélyhűtött zöldségek Listeria kockázata alacsonyabb, mint a fogyasztásra kész termékek esetében. Ilyenek például a füstölt hal, főtt hús, kolbászok, pástétom, lágy sajt esetében, melyek a leggyakoribb okozói Listeria fertőzéseknek.

Ajánlások kockázat csökkentésére élelmiszer vállalkozók számára

Az EFSA meghatározta azokat az ellenőrzési intézkedéseket, amelyeket az élelmiszer-ipari vállalkozók végrehajthatnak a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázata csökkentése érdekében. Ezek az üzemi környezet tisztításától és fertőtlenítésétől kezdve az ivóvíz minősége, az idő és hőmérséklet ellenőrzésig a különböző feldolgozási lépésekre és a pontos címkézésre is kiterjednek. Ezen lépések mindegyikének ellenőrzése beépíthető a HACCP rendszerbe.

A fogyasztók is csökkenthetik a kockázatokat

Az EFSA ajánlásokat fogalmazott meg a fogyasztók számára is a konyhai kockázatok csökkentése érdekében. A kulcs a jó higiéniai gyakorlatok fenntartása, például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása, a megfelelő hőmérsékleten. Fontos, hogy a fogyasztók a terméket a címkéjén szereplő felhasználási utasítások szerint készítsék el. A legbiztosabb eljárás, ha ezeket a termékeket a fogyasztók 72 C° feletti hőmérsékleten legalább 2,5 percig hőkezelik. 2018 júniusában egy bajai hűtőház termékeihez köthető Listeria fertőzések is a főzés elmulasztása miatt törtek ki. A 9 ember halálához vezető fertőzések miatt a gyártót azonban nem marasztalták el, ugyanis a fogyasztók nem a termék felhasználási módjának megfelelően fogyasztották el a terméket.

Egyértelmű és szabványosított felhasználási ajánlás

A tanulmány ezenkívül azt ajánlja, hogy szabványosítsák az iparág által használt előfőzött fagyasztott zöldségek címkézését annak érdekében, hogy a fogyasztók jobban megértsék a biztonságos kezelési gyakorlatokat. A fogyasztókat oktatni és tájékoztatni kell a helyes higiéniai gyakorlatokról, például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tárolására vonatkozóan. Fel kell hívni a fogyasztók – különösen az érzékeny csoportok körében – figyelmét a nyers, hőkezeletlen fagyasztott zöldségek fogyasztásával kapcsolatos kockázatokra is.

Információgyűjtés és adatelemzés

Az EFSA azt is ajánlja, hogy a hatóság és az ipar alkalmazzon harmonizált módszertant az élelmiszerek kategorizálására az adatok gyűjtésekor, bármilyen okból is történjen – megfigyelés, felügyelet, kitörés vizsgálata és fogyasztás. A tanulmány azt is kijelenti, hogy a jövőbeli mikrobiológiai kockázatértékelések elősegítése érdekében a hatóságnak és az iparnak fontolóra kell vennie további információk gyűjtését az élelmiszer előkészítéséről, feldolgozásáról és tárolásáról ezen adatgyűjtés részeként.

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/listeria-frozen-vegetables-how-reduce-risks

Amennyiben vállalkozásának szüksége van HACCP-rendszerre, forduljon hozzánk bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*