Szalmonellával fertőzött csirkemáj került Magyarországra

Szalmonellával fertőzött csirkemáj került Magyarországra

A NÉBIH közlése szerint lengyel kereskedők szalmonellával fertőzött baromfitermékeket értékesítettek az Európai Unió piacán. Szlovák és litván boltokba is került a szennyezett áruból. A litván bejelentés nyomán derült ki, hogy két magyar kereskedő is vásárolt a szalmonellás csirkemájbólírja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentése szerint a közelmúltban a litván hatóság tett bejelentést az Európai Unió riasztási rendszerén. A RASFF -rendszeren keresztül jelentették, hogy lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki. A többirányú nyomon követés során derült ki, hogy a gyártótól származó, szintén fertőzött fagyasztott csirkemájból magyar kereskedőkhöz is jutott 800 kilogramm.

csirkemaj_szalmonella

A hivatal tájékoztatása szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül csak az idén eddig 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonella fertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország négy esetben volt érintett. Három élelmiszer és egy állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek.

Bár szalmonella fertőzések száma az összehangolt Európai Uniós és nemzeti védekezési programoknak köszönhetően csökken, de az utóbbi évtizedek nagy élelmiszer eredetű járványok okozóinak listáján továbbra bérelt helye van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*