Interjú a koronavírus terjedésével kapcsolatos élelmiszer biztonsági kérdésekről

Interjú a koronavírus terjedésével kapcsolatos élelmiszer biztonsági kérdésekről

Nemrég olvastam egy cikket egy külföldi oldalon, melyben a koronavírus terjedésével kapcsolatos élelmiszer biztonsági kérdésekre válaszoltak a Floridai Egyetem szakértői. Úgy érzem, hogy a magyar emberek is hasznos válaszokat kaphatnak a témával kapcsolatban, ezért megosztom veletek.

Bevásárláskor vagy kiszállításnál valóban szükség van rá, hogy fertőtlenítsük a bejárati ajtó fogantyúját, amelyet a kézbesítő srác megérintett?

Tényleg kesztyűben kell megfogni a szatyrokat?

Le kell-e törölnünk az összes csomagot?

Érdemes-e bepermetezni a zöldségeket fertőtlenítőszerrel?

Végre világos útmutatást kaptunk szakértők részéről. A Floridai Egyetem három szakembert kért fel a Nemzeti* Élelmiszer- és Mezőgazdasági Tudományok Intézetétől, hogy válaszoljon ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre.

A szakértők:

  • Keith Schneider, az élelmiszerbiztonság professzora, Floridai Egyetem
  • Andrea Nikolai, tudományos munkatárs, Floridai Egyetem
  • Amy Simonne, az élelmiszer-biztonság és -minőség professzora, Floridai Egyetem

Érdemes-e a bevásárlás vagy kiszállítás után az élelmiszereket “karanténban” hagyni az autóban vagy a garázsban, hogy ezzel csökkentsük a koronavírus terjedését?

Schneider: Először is, ne hagyjon romlandó és hűtést igénylő ételeket a hűtőszekrényen kívül, mert ezek élelmiszereredetű megbetegedésekhez vezethetnek.

Továbbá nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne. Ha aggódik, hogy az élelmiszerek felületei is hordozzák a vírust, akkor a legjobb amit tehet az, ha a vásárolt élelmiszerek megfelelő helyre pakolása után kezet mos. Ha le szeretnénk törölni a dobozokat és flakonokat, akkor meg kell győződnünk róla, hogy a fertőtlenítő szerek nem érintkeznek az élelmiszerrel, mivel a legtöbb fertőtlenítőszer fogyasztása ártalmas az egészségre. Ha úgy ítéli meg, hogy valamelyik magas kockázatú csoportba tartozik, használjon fertőtlenítő törlőkendőt a csomagoló anyagok megtisztításához, de ez nem ajánlott. A kézmosás a vásárlás előtt és után, valamint a megfelelő védőtávolság betartása továbbra is a legjobb módszer a betegség csökkentésére.

red and black round fruitsAz élelmiszer előállítás a másik terület, amellyel kapcsolatban sok kérdés merül fel. Nincs is bizonyíték arra, hogy a COVID-19 élelmiszerekkel terjedne. Friss termékek étkezés előtti mosása jó ötlet a szennyeződések eltávolítására. Nem kell mosni például az előrecsomagolt salátakeverékeket, mivel ezek mosottak. Nem ajánlott a termékeket mosogatni mosogatószerrel vagy bármilyen mosószerrel.

Nem tudom elégszer megismételni: Jelenleg nincs bizonyíték az élelmiszerekkel történő átvitelről a koronavírus esetében. A CDC** nem kapott ilyen figyelmeztetést. A legjobb tanács, hogy vásárlás előtt és után mosson kezet.

Használhatunk-e készpénzt a vásárláshoz?

Schneider: Igen, de a készpénzt úgy kell kezelni, mint bármely más felületet, amelyet egy másik ember megérint. Miután megérintett valamit, amelyet egy másik személy megfogott, mosson kezet és/vagy használjon fertőtlenítő gélt.

Fertőtlenítenünk kell-e az élelmiszereket, hogy megelőzzük a koronavírus terjedését?

Schneider: Nem szükséges fertőtleníteni az élelmiszert a koronavírus megelőzése érdekében – mondják az egészségügyi tisztviselők. Számos forrás, köztük a CDC is, ezt hangoztatja.

Nikolai: Csökkentse a kockázatot, ha belép egy élelmiszerboltba. A boltba történő belépéskor használjon kéztisztítót, és a távozás után a lehető leghamarabb tisztítsa meg vagy mossa meg a kezét. Számos élelmiszerbolt követi a CDC tisztítási és fertőtlenítési irányelveit. A vásárlás megkezdése előtt tisztítsa meg a kosár fogantyúját.

Az alábbi néhány tanács megfogadásával csökkenthető a vírus terjesztésének valószínűsége:

• Először is a termékek kiválasztásánál kerülje el, hogy a többi terméket is összefogdossa. Ezenkívül kerülje egyéb felületek vagy tárgyak felesleges érintését. És ne érintse meg a száját, az orrát vagy az arcát. Ez egyéb helyzetekben is fontos lehet manapság.

• Másodszor, próbálja meg a védőtávolságot a lehetőségekhez mérten fenntartani. Ezt nehéz megtartani egy baráti látogatáskor, de a bevásárlások ne legyenek társadalmi események. Korlátozza a személyes interakciókat, és próbálja megtartani a 1,8 méteres távolságot. Egyes üzletek padlómatricákat helyeztek el a biztonságos távolságok betartása érdekében. Ez egy nagyszerű ötlet.

Simonne: Olyan emberekről hallunk, akik kesztyűt viselnek az élelmiszerboltokban. Ez nem feltétlenül hatékony védekezés, ha a kesztyűt kézmosás nélkül veszi fel. Ha a kesztyűt nem cseréli, amikor az szennyeződött, akkor a kesztyűvel is tovább lehet vinni a fertőzést.

Érdemes-e a gyümölcsöket és zöldségeket 20 másodpercig mosni vagy áztatni szappanos vízben?

Schneider: Nem. Nincs bizonyíték a koronavírus élelmiszerek útján történő átvitelére. Szappan és mosószerek bevitele gyomor-bélrendszeri zavart okozhat.

Simonne: Egyes orvosok*** azt tanácsolják az embereknek, hogy mossák meg a gyümölcsöket és zöldségeket szappannal. Ez semmiképpen sem javasolható. Íme néhány tanácsadás az FDA****-tól, amelyeket a Floridai Egyetem / Élelmiszer- és Mezőgazdasági Tudományok Intézete javasol:

• Friss termékek előkészítése előtt és után mossa a kezét meleg vízzel és szappannal 20 másodpercig.

• A sérült részeket távolítsa el az előkészítés előtt.

• Öblítse le a termékeket, mielőtt meghámozná, így csökkenthető a baktériumok és vírusok száma, amelyek a késről a gyümölcsre vagy a zöldségre kerülnek.

* Amerikai Egyesült Államok

** Centers for Disease Control and Prevention

*** Ha volt ilyen eset, akkor az Amy Simmone szerint az Egyesült Államokban történt. ****Food and Drug Administration ( az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala )

Szerző: Jessica Bryce Young

Megjelenés ideje: on Thu, április 9, 2020

Megjelenés helye: https://www.orlandoweekly.com/

https://www.orlandoweekly.com/Blogs/archives/2020/04/09/florida-food-safety-experts-answer-your-most-paranoid-grocery-disinfecting-questions

Amennyiben vállalkozásának szüksége van HACCP-rendszerre, forduljon hozzánk bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*